I 1962 ga rockegruppa The Beatles ut sin første låt, Love Me Do. Hvorfor snakker vi om The Beatles så lenge som 60 år etter at de var populære?

Jo, fordi The Beatles påvirket verden på måter som ingen andre andre artister hadde gjort før dem, og som ingen vil kunne gjenta. Her kommer en versjon av historien om The Beatles.

En verden i endring

Etter andre verdenskrig ble mange land rikere enn før. Spesielt USA og i Europa, men også en god del land i resten av verden. Samtidig gjorde utviklingen av ny teknologi det mulig for mennesker å kommunisere med hverandre og å reise over lange avstander på kort tid. Dette gjorde mange unge mennesker i stand til å bli mye mer bevisste på hva som skjedde andre steder i verden, og på hvordan andre mennesker levde.

Da The Beatles først ble populære var det fordi de ble markedsført som popstjerner og tenåringsidoler. De var dyktige musikere og hadde sterk utstråling, og de hadde flinke mennesker rundt seg som visste hvordan man skulle få noe til å selge. Men selv ikke de var forberedt på hvor populære The Beatles faktisk skulle bli.

The Beatles hadde stilige klær, oppførte seg pent og sang låter med tekster som kunne likes både av ungdommer og av deres foreldre. I den første perioden etter andre verdenskrig ble det født veldig mange barn, og disse barna kaller vi «babyboomere». Det var spesielt hos denne gruppen ungdommer at The Beatles ble veldig populære. Disse ungdommene hadde mer penger enn foreldrene deres hadde hatt, og de ønsket å være annerledes enn foreldrene.

The Beatles hadde i april 1964 de fem mest populære sangene samtidig, og videre nedover på topp 100-lista var det enda åtte låter!

@lektorengas


Populære også i USA

Da bandet reiste til USA for å bli markedsført der, fikk de besøke de største TV-kanalene og spille konserter på populære TV-programmer. Dette skjedde samtidig med at mange av deres populære låter fra England ble gitt ut i USA. Dette var før internett og YouTube, og det var på direktesendt radio og TV ungdommer kunne høre musikk.

I USA var The Beatles blant annet hovedinnslaget på det topprangerte Ed Sullivan-showet i tre uker på rad – og samlet publikum med gjennomsnittlig 70 millioner seere hver uke! Ti uker etter det stod fans i alle aldre i kø for å se filmen A Hard Days’ Night på kino. The Beatles ikke bare påvirket kulturen, men de dominerte. En jevn strøm av singler og album fulgte i løpet av det neste halvannet året.

Da The Beatles hadde konsert på baseball-stadionet Shea Stadium i 1965 var det nesten ingen som kunne høre hva de spilte på grunn av at fansene hylte så høyt at de besvimte. Dette kalte man «Beatlemania».

Utforsking og eksperimentering

Men, hadde historien stoppet her hadde nok ikke gruppa vært like kjent som den er i dag. Musikerne i The Beatles ble etter hvert mer og mer interessert i det man kaller motkultur – det betyr at de ikke bare ville være populære, men at de begynte å utforske ting som var uvanlige, og kanskje til og med ulovlige.

De begynte både å la seg inspirere av musikk av andre deler av verden, for eksempel av moderne kunstmusikk, tradisjonell folkemusikk fra India, og av visesangere fra Amerika. Dette merket publikum da albumet «Rubber Soul» kom ut i 1965. Det spiller gitaristen George Harrison på en indisk sitar på låten «Norwegian Wood», og sangen «The Word» er John Lennons første låt hvor teksten er mer filosofisk.

George Harrison sa selv om låta at: «Vi ventet på å filme en restaurantscene for filmen «Help!» da en fyr blir slengt i bakken og det var noen få indiske instrumenter som spilte i bakgrunnen. Jeg husker at jeg tok opp sitaren og forsøkte å holde den mens jeg tenkte: Det var da en underlig lyd. Det kan ha vært en tilfeldig greie, men kort etter begynte jeg stadig å høre Ravi Shankars navn. Den tredje gangen jeg hørte det tenkte jeg ‘Dette var en merkelig tilfeldighet’. Så gikk jeg og kjøpte en plate med Ravi Shankars musikk. Den traff meg på en måte som jeg ikke kan forklare, men det virket så utrolig kjent. Musikken bare snakket til meg… Jeg kjøpte en billig sitar fra en butikk som het ‘India Craft’ i London. Jeg hadde ikke egentlig funnet ut hvordan man spilte på den, men da vi jobbet med «Norwegian Wood» så følte jeg at den trengte noe mer. Det var ganske spontant… Jeg plukket opp sitaren, fant frem notene og bare spilte i vei. Vi mikset den opp og greia traff bare så helt riktig.» [Fra https://no.wikipedia.org/wiki/Norwegian_Wood_(This_Bird_Has_Flown)%5D

Et vendepunkt skjedde i 1966 da John Lennon i et intervju sa at bandet var «mer populært enn Jesus». Dette utløste et veldig sinne blant mange amerikanere og bandet mistet sin status som popidoler. Dette gjorde dem friere til å ikke bare være som alle andre, men til å eksperimentere enda mer. Det som fulgte var en rekke låter og albumer hvor sprenger grenser ved å utforske kunst, narkotika, politikk og mote.


Internasjonal popularitet

I juni 1967 var The Beatles midtpunktet i verdens første verdensomspennende direktesendte TV-program. De spilte låten «All You Need Is Love», og både budskapet til låten, klærne de brukte, og den imponerende listen av gjesteartister gjorde dette til et høydepunkt i hvordan bandet påvirket verden. I dette øyeblikket ble de bokstavelig talt de første verdensomspennende musikkstjernene.

Du vet kanskje ikke hvem disse er, men blant gjesteartistene på konserten var stjerner som The Rolling Stones, Eric Clapton og The Who. Disse var gjester av The Beatles og satt og mimet med til sangen!

The Beatles deltar på programmet Our World i 1967 – sendt over satellitt med samme teknologi som den første månelandingen to år senere.

På rett tid i historien

Men, det viktigste av alt er å huske på at kvaliteten på arbeidet til The Beatles var fremragende. De lagde førsteklasses hitlåter som ble populære over hele verden i sju år på rad. Musikken til The Beatles har vist seg å fortsatt være populær, selv blant barnebarna og oldebarna av de som først lyttet til The Beatles på 1960-tallet.

Det finnes selvsagt andre artister og grupper som er populære i deler av samfunnet på ulike måter. Men ingen har før eller etter The Beatles vært like populære blant så mange på en gang. Og ingen har hatt så stor påvirkningskraft med å blande og påvirke musikk, politikk, kunst, religion og hele samfunnet på samme måte.

De var rett band, med rett talent, til rett tid. Det vil aldri skje igjen. Derfor snakker vi fortsatt om og lytter fortsatt til The Beatles.

Låta «The End» var den siste låta på albumet Abbey Road. Det var det siste albumet The Beatles lagde som band, sommeren og høsten 1969. Dette er den eneste Beatles-sangen med trommesolo, og den eneste låten hvor alle tre gitaristene spiller gitarsolo på samme låt. The Beatles gikk hvert til sist fordi de ble uvenner, men denne låten avsluttes med tekstlinjene:

And in the end the love you take
Is equal to the love you make

@lektorengas


Her er noen av mine favorittlåter av The Beatles


Refleksjonsspørsmål:

 1. Hvordan hadde de som var født rett etter andre verdenskrig det som ungdommer, sammenlignet med hvordan deres foreldre levde da de var unge?
 2. Hvordan tror du det var for fire unge gutter fra England å stå på en scene i New York foran titusenvis av hylende fans?
 3. Hvorfor tror du The Beatles likte å eksperimentere med instrumenter og spillemåten som ikke var vanlige i populærmusikk?
 4. Hvordan tror du det må ha vært å oppleve å være blant de første som noensinne kunne se direktesendte tv-bilder fra andre siden av verden?
 5. Er du enig eller uenig i påstanden om at det aldri har vært og aldri på nytt kan komme en musikkgruppe som får så stor betydning som The Beatles? Hvorfor er du enig eller uenig?
 6. Hvilken er din favorittlåt av The Beatles?

Aktuelle læreplanmål

Kjerneelementet oppleve musikk legger vekt på at elevene lytter aktivt og sansende. Dette åpner for emosjonelle erfaringer fra det hverdagslige til de eksistensielle møtene med musikk, og gir elevene øvelse i å gi uttrykk for musikalske erfaringer. Kunnskap om og erfaring med musikk og musikalske virkemidler er utgangspunktet for en reflektert og utforskende tilnærming til musikkopplevelsen.

Kjerneelementet kulturforståelse handler om hvordan sangen og musikken elevene utøver, lager og opplever, er forankret og har betydning i kulturen den springer ut av. Å kunne forstå egne og andres musikalske uttrykk, å utøve musikk, å lage musikk og å oppleve musikk både forutsetter og bidrar til kulturell kompetanse. Spill, sang og dans som estetiske uttrykk er påvirket av, og er uttrykk for, historiske og samfunnsmessige forhold. Musikkens mening skapes når musikk brukes i sosiale sammenhenger, og musikk gir mening til sosiale hendelser og ritualer.

Kompetansemål 5.-7. trinn

 • utforske og drøfte hvordan musikk fra fortiden påvirker dagens musikk
 • utforske og formidle musikalske opplevelser og erfaringer
 • undersøke hvordan kjønn, kjønnsroller og seksualitet fremstilles i musikk og dans i det offentlige rom, og skape uttrykk som utfordrer stereotypier
 • reflektere over hvordan musikk kan spille ulike roller for utvikling av individer og gruppers identitet

Kompetansemål 8.-10. trinn

 • reflektere over hvordan musikalske tradisjoner, inkludert samiske musikktradisjoner, bevares og fornyes
 • utforske og formidle musikalske opplevelser og erfaringer, og reflektere over bruk av musikalske virkemidler
 • utforske og reflektere over hvordan musikk, sang og dans som estetiske uttrykk er påvirket av og uttrykk for historiske og samfunnsmessige forhold, og skape musikalske uttrykk som tar opp utfordringer i samtiden
 • utforske og drøfte musikkens og dansens betydning i samfunnet og etiske problemstillinger knyttet til musikalske ytringer og musikkulturer

Illustrasjonsfoto: FedorUnsplash

Kilder: https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Beatles