Det finnes tusenvis av apper i App store, både gode og mindre gode. Noen av appene her er det jeg som bruker for å vise noe fram til elevene, og noen av appene er til bruk for elevene selv. Jeg bruker i perioder også mange andre apper, men her er rett og slett en liste over de fem appene jeg bruker aller mest.


@lektorengas


Garageband

Første gang jeg brukte garageband for ipad, sånn cirka i 2011, var det en morsom app hvor man kunne lekespille trommer, piano, gitar og bass. Etter som ipadene har blitt kraftigere og ios har blitt mer avansert har garageband vokst til å bli det nærmeste man kommer en fullverdig DAW på ipad. Den eneste funksjonen jeg virkelig savner er muligheten til å endre tempo og taktart midt inne i en sang. Med unntak av det har den alt.

I min undervisning bruker elevene garageband på egen hånd til å komponere låter og til playback for gitarspilling. Jeg bruker også av og til «drummer»-funksjonen som trommis når vi har samspill eller allsang.

Pris: gratis

Automatisering av for eksempel volum åpner for veldig detaljert arrangering

Garageband i app store

Keynote

Keynote er jo ikke en musikkapp i seg selv, men jeg inkluderer den her siden den er mitt primære planleggingsverktøy. Jeg lager en keynotefil til hver eneste undervisningstime jeg har, og der legger jeg inn både faste plasser i musikkrommet, velkommen-sang, regler for timen, akkordskjemaer, sangtekster, youtube-videoer og alt annet vi trenger for timen. Til ipaden har jeg også kjøpt en bluetooth-fotpedal slik at jeg kan bla videre mellom lysbildene selv om jeg spiller piano eller gitar. Jeg bruker også animasjonsfunksjonene til å illustrere pedagogiske poenger. Mange foretrekker powerpoint, som sikkert er like bra, men jeg foretrekker keynote.

Pris: gratis

Lysbilder med sangtekst og akkordskjema

Keynote i app store

Prodigies bells

Prodigies bells er en superenkel app til bruk i samspill. Det finnes tusenvis av piano-apper som har bedre lyd og kulere design, men det som gjør at denne appen skiller seg ut er at tonene er fargekodet etter chromanotes-systemet – den samme fargekoden som boomwhackers. Jeg bruker denne fargekoden ganske aktivt for å understøtte note- og akkordlæring. Og da er det svært nyttig å ha en app som følger samme systemet.

Pris: gratis

Her legger vi en gang for alle død debatten om tonen heter H eller B. I mitt musikkrom heter det B.

Prodigies bells i app store

Ultimate Guitar: Chords & Tabs

I appen tabs får man tilgang til akkordskjemaer, tablaturer, blåse- og strykearrangementer, noter og tekst fra hundretusenvis av låter. Man kan transponere, endre tempo og isolere enkeltstemmer. Dette bruker jeg både til å lete opp akkorder og tekst på sanger vi skal synge, men også i gitarundervisning. Når elevene har spilt en stund og blitt trygge på akkordskifter, er det ganske gøy å lete opp alle mulige låter, transponere dem til en toneart de kan spille, og så spille sammen med kompet i appen.

Jeg har kjøpt «pro»-versjonen, og der får man full tilgang til alt innhold. Aner ikke hva man får i gratisversjonen – men for meg er det verdt pengene!

Pris: gratis (Pro 599,- per år)

Hvordan var det egentlig denne gikk igjen?

Chords & Tabs i App store

Polytune

Har du ikke tuner? Ikke noe problem! I polytune slår du alle strengene samtidig, og appen viser deg om de individuelle strengene må opp eller ned. Da går det lynraskt å stemme ørtogførti gitarer i et jafs.

Pris: 55,-

D-strengen er som vanlig litt høy

Polytune i app store


@lektorengas