Samspill i musikktimene er kjempegøy. Her er et utvalg fine 2-akkordlåter. Noen av dem har originalt to akkorder, mens andre funker fint med to akkorder selv om de også kan ha flere.

Tradisjonell gitaropplæring tar ofte utgangspunkt i enten D og A, eventuelt A og E, som de to første akkordene man lærer. Det begrenser utvalget noe. Dersom du er interessert i en innfallsvinkel til gitaropplæring som fikser dette problemer kan du se min video om tilpasset gitaropplæring.

Vi begynner naturligvis ikke med to akkorder før vi har blitt vant til å spille ordentlig med en akkord. Her er en liste over 1-akkordlåter som funker fint på mellomtrinnet.

Låter med 2 akkorder

The Drunken Sailor – Trad.

Irsk sjanty. I eksempelet her er den fremført av The Irish Rovers og akkordene er Am og G.

Pay Me My Money Down – Trad.

Amerikansk tradisjonell låt med opprinnelse fra havnearbeidere på sørøst-kysten. Bruce Springsteens versjon går i G og D7, men bytter underveis til Bb og F7. Det kan man fint kutte ut, eller bruke som en mer avansert versjon.

Moves Like Jagger – Maroon 5 feat. Christina Aguilera

En av de mest populære låtene fra 2011, er denne av Maroon 5 og Christina Aguilera. Originalen går over akkordene Em og Bm.

Oye Como Va – Tito Puente

Dette er en cha-cha-chá av Tito Puente, men den mest kjente versjonen er Santanas versjon fra 1970. Låta bruker akkordene Am og D7. Her er en innfallsvinkel til samspill med gitar og rytmeinstrumenter.

Kjerringa med staven – Trad.

Tradisjonell norsk slåttestev. Selv om den også fungerer fint med 1 akkord er det ikke noe i veien for å bruke to akkorder. Feks G-D eller D-A passer veldig fint om du bruker min metode for tilpasset gitarundervisning.

LDN – Lily Allen

Morsom og enkel sang om byen London, med en tekst full av typisk Lily Allen-ironi. Låten går originalt i F og C7, men akkordskiftene er ganske hyppige, og derfor funker nok G-D eller D-A bedre.

Reggae Got Soul – Toots and The Maytals

Reggae er alltid gøy og har mange muligheter for samspill med rytmeinstrumenter (se Oye Como Va). Denne versjonen bruker F og C7, men akkurat som i forrige låt er det nok lurt å transponere enten opp til G eller ned til D.

Day-O (The Banana Boat Song) – Harry Belafonte

Her er en playalong-versjon av Harry Belafontes Banana Boat Song. Her går låten i C og G, og det er perfekt å spille sammen med for eksempel boomwhackers og/eller stavspill. I tillegg er det veldig morsomt å være med på koringen.

Uptown Funk – Mark Ronson feat. Bruno Mars

Fantastisk morsom låt å spille og synge, selv om det kanskje er grunn til å diskutere kvinnesynet i teksten. Låten går over Dm7 og G7, og i samspillet er det rom for enten en DJ som lager beats på feks en ipad som resten spiller gitar til, eller rett og slett en perkusjonsgruppe.


Det finnes selvsagt svært mange andre låter med to akkorder, men alle disse er låter jeg selv har brukt i mine musikktimer.

Her er en liste med enda flere to-akkordlåter.


@lektorengas


Aktuelle læreplanmål

Kjerneelementet utøve musikk legger vekt på elevenes aktive deltakelse med stemme, kropp og instrumenter i samspill, framføring og lek og i ulike musikalske uttrykk og sjangre. Kjerneelementet skal gi elevene erfaring med å spille, synge og danse i ulike sammenhenger. Kjerneelementet bidrar til at elevene gjennom kreative prosesser får øve seg i håndverk, uttrykk og formidling.

Kjerneelementet lage musikk legger vekt på at elevene arbeider kreativt ved å organisere og sette sammen musikkens grunnelementer til noe nytt eller å omforme noe kjent. Kjerneelementet bidrar til å øve elevene i å uttrykke seg og å lytte bevisst i skapende prosesser. Elevene skal få erfaring med og opplæring i ulike måter å lage musikk på og bli i stand til å ta i bruk ulike improvisasjons- og komposisjonsteknikker, verktøy og metoder.

Kompetansemål 3.-4. trinn

  • utøve og utforske et repertoar av sanger og danser fra ulike musikkulturer, inkludert samisk musikkultur
  • synge og spille på instrumenter alene og sammen med andre ved bruk av gehør og enkel notasjon
  • eksperimentere med rytmer, melodier og andre grunnelementer, sette sammen mønstre til komposisjoner, også ved bruk av digitale verktøy, og beskrive arbeidsprosesser og resultater

Kompetansemål 5.-7. trinn

  • øve inn og framføre sang og musikk, i samspill eller individuelt, gehørbasert og ved bruk av enkle notasjonsteknikker
  • lytte, eksperimentere og skape nye uttrykk med instrumenter, kropp, stemme eller lyd fra andre kilder, og presentere resultatet
  • bruke fagbegreper i beskrivelse av og refleksjon over arbeidsprosesser, resultater, musikalske uttrykk og virkemidler
  • utforske og formidle musikalske opplevelser og erfaringer

Illustrasjonsfoto: Yogendra Singh på Unsplash.com