Etter å ha gjennomført en del prosjekter hvor jeg har samlet inn video fra andre og klippet det sammen har jeg gjort meg en del erfaringer. Her følger en liste over noen av de viktigste erfaringene jeg har tatt med meg videre.

Denne listen er ikke uttømmende, og den inneholder heller ikke så mange konkrete tips til programvare, utstyr eller arbeidsmåte. Jeg har i mine prosjekter for det meste brukt Apples Final Cut Pro X og Logic Pro X som bare finnes for Mac, men det finnes mange gode programmer der ute og jeg nødig starte en diskusjon om hva som er det beste. Jeg tenker det beste verktøyet i mange tilfeller er det du har og allerede kan å bruke.


@lektorengas


  1. Ikke undervurder hvor lang tid et slikt prosjekt tar!
  2. Sett en deadline for innlevering og ikke undervurder hvor mye tid det kommer til å ta å få mange personer til både å gjennomføre OG levere inn!
  3. Vær nøye på at alle filmer horisontalt (!!), bruker hodetelefoner (!!!!) og sørger for godt lys på filmen (!!!!!!). Utendørs funker ofte fint. Erfaringen min er at dårlig bilde ødelegger mer for god lyd enn omvendt (men jeg er klar over at mange mener det motsatte). Har man mer avanserte lyd- og videoprogrammer kan man også til en viss grad forbedre både lyd- og bildekvalitet, men dette er ikke bare enkelt.
  4. Best resultat tror jeg man får hvis man sender ut et ferdig laget backingtrack, men og ha gjerne med vokal på den du sender ut. Min erfaring er at mange tør mer hvis de synger sammen med noen. 
  5. Be deltagerne om å vente noen sekunder før og etter sangen, slik at du har noe å klippe i. 
  6. Bruk en eller annen form for løsning hvor elevene kan laste opp filer til deg. Feks har OneDrive en løsning hvor du lager en mappe som du sender ut en link til, så kan elevene laste opp rett i den mappa. IKKE bruk Teams og for all del ikke be dem dele på Mail!
  7. Bestem deg for hva som er viktigst – kvalitet eller sjarm. Hvis det siste er viktig er du golden uansett, hvis det første er viktig må man være forberedt på å bruke mye tid på å plukke ut hvem som Feks må bare høres som en del av en gruppe på et lavere volum enn de andre. Dette for å sørge for at ingen føler at de driter seg ut. Det kan også være lurt å åpne for at det er lov å mime hvis man ikke vil høres, men dette må du ikke si på forhånd, for da risikerer man at veldig mange velger denne muligheten. 
  8. Vær hundre prosent sikker på at alle som deler video faktisk vil være med på det ferdige produktet. Ellers risikerer man mye bortkastet arbeid. 

Det er sikkert enda flere momenter som burde vært med også. Kan hende denne listen blir oppdatert etter hvert.

Mange andre har laget slike videoer, for eksempel i regi av dirigenten Torodd Wigum som i videoen over. Denne versjonen av «All by Myself» av Kringkastingsorkesteret har også blitt veldig kjent. Det er lett å tenke at man aldri selv vil kunne klare å lage noe som er så bra som disse versjonene, men man må jo huske på at i disse eksemplene er det profesjonelle musikere og profesjonelle video- og musikkprodusenter som står bak.

Videoen over er et eksempel på en video jeg har laget, hvor jeg har klippet sammen bidrag fra fire personer. Jeg har også gjort større prosjekter enn dette, men de kan ikke deles pga personvernhensyn. Selv om det åpenbart ikke er like imponerende musikalsk kvalitet på vår versjon av Lean on Me som på All by Myself av KORK eller Wigums versjon av Dovregubben, er det likevel gøy å lage noe selv. Og det må jo være det viktigste.


@lektorengas


Illustrasjonsbilde av Jason Rosewell på Unsplash