Her er en liten lek som passer fint som oppvarming til eller avslutning av en time, eller når man rett og slett bare trenger et avbrekk. Mange har helt sikkert vært borti denne før. Har du en egen variant, del gjerne dine tips!

Denne leken er en gjenganger på alt fra sommerleire i forskjellige organisasjoner, til arbeid med drama og skuespill:

Hi ha ho

  1. Alle står i en ring og har hendene samlet med håndflatene mot hverandre. Alles hender skal være slik gjennom hele leken.
  2. Lederen løfter hendene over hodet (med håndflatene fremdeles mot hverandre)
  3. Lederen velger ut en av de andre i ringen, stirrer på denne og fører hendene raskt nedover slik at hen ender opp med å «peke» med begge hendene mot den utvalgte
  4. Den som blir pekt ut av lederen løfter da sine egne hender opp over hodet og roper «HAAA»
  5. De to personene som står ved siden av den utpekte «slår» mot denne og roper «HOOO»
  6. Den som ble utpekt av den forrige lederen er nå den nye lederen, og leken starter på nytt fra punkt nummer 2.

Man kan også leke denne leken som en slags konkurranse, der de som «gjør feil» må sette seg rett ned. Dette gjør det vanskeligere for de som er igjen, fordi det nå kan være flere sittende ikke-deltakere mellom den som skal si HA og de som skal si HO. Synes du dette var dårlig forklart kan du alltids se videoen lenger ned i innlegget.

Når det da er bare to deltagere pleier jeg å avgjøre vinneren med en duell. Da må de to som er igjen stå rygg mot rygg, og løfte hendene som om de holder en pistol. Disse to tar ett skritt fram hver gang jeg sier navnet på et musikkinstrument. Når jeg etter 5-10 ord sier et ord som ikke er et musikkinstrument skal de snu seg rundt og rope «BANG!» mens de «skyter» den andre. Den som snudde seg på riktig ord og/eller skjøt først vinner duellen. Her er det veldig effektfullt å samtidig spille temaet fra filmen «Den gode, den onde og den grusomme».

En av mine praksisstudenter lærte også bort en annen mulig variasjon: For å unngå å gjøre dette til en konkurranse kan man også ha to ringer med elever, der den som gjør feil og blir ute ikke setter seg ned, men går over til den andre ringen. Her er nok en suksessfaktor å ha minst en voksen i hver ring.

Dette er en svært populær lek i de fleste klassene mine (jeg har til og med sett den dukke opp i friminutt på elevers eget initiativ), og i tillegg til å ha det skikkelig gøy, så trener man samtidig på stemmebruk, bevegelse, timing, uttrykk, inkludering og å vente på tur – alt sammen viktige musikalske ferdigheter.

Lykke til!