I morgen er det to år siden jeg stengte døra til musikkrommet og dro hjem med en veldig rar følelse i magen. Hvor lenge skulle dette foregå? Har jeg som musikkpedagog lært noe av denne perioden, eller har det bare vært kjedelig, trist og bortkastet? Her er ti erfaringer jeg har hatt om min musikkundervisning i barneskolen i denne perioden. Dette er punkter som er spesifikt erfart av meg, med mine elever på skoler jeg underviser på. Andre lærere har selvsagt gjort seg mange andre erfaringer, og mange kan sikkert være uenige i punkter på denne listen.


@lektorengas


Ti erfaringer fra to år med korona times

  1. Musikkundervisning i barneskolen er først og fremst en sosial aktivitet
  2. Digital fjernundervisning kan ikke erstatte sosialt samspill i et klasserom
  3. Likevel har noen elever det bedre med hjemmeskole enn i klasserommet
  4. Det forteller oss at vi må jobbe enda mer med skolemiljø og skolekultur, slik at alle får det bedre på skolen
  5. Kreativt arbeid på digitale verktøy er veldig motiverende for elever
  6. Kreativt arbeid på digitale verktøy trenger svært stramme rammer og tydelige oppgaver for at elevene skal oppfatte det de lager som musikk
  7. Elever er mer resultatorienterte enn jeg har trodd (eventuelt ønsket å tro) tidligere, og et godt resultat påvirker elevenes fortellinger om prosessen
  8. Film- og musikkvideoproduksjon for og med elever er svært tidkrevende, vanskelig og har et varierende utbytte
  9. Det er overraskende virkningsfullt å dele undervisningsvideoer elevene kan se på egen hånd for så å gjøre individuelle oppgaver
  10. Jeg hater å sitte hjemme og følge digitale forelesninger

Kom gjerne med dine egne erfaringer i kommentarfeltet under dette innlegget!

Musikkvideo fra hjemmekontoret

Sammen med noen kolleger spilte jeg inn en låt for å muntre opp våre kjære elever som var på hjemmeskole. Her er vår karanteneversjon fra 2020 av Lean on me.

Denne videoen var den første av mange musikkcollagevideoer jeg lagde i de to årene med nedstenging. Fra å være en novise på lydopptak, filminnspilling, og filmredigering og -klipping, har jeg etter hvert gjort meg noen erfaringer om å lage slike videoer med grupper av elever (og kolleger). Jeg har skrevet et innlegg med noen tips og triks, og det innlegget finner du her.


@lektorengas